Top Social

.

LIFESTYLE | WORK | INTERIOR BLOG

wtorek, 19 grudnia 2017

KANELBULLAR


Składniki na dwie blaszki bułeczek:

NA CIASTO:
50 gr. świeżych drożdży
300 ml. ciepłego mleka
600 gr. mąki pszennej
200 gr. cukru
łyżeczka kardamonu
pół łyżeczki soli
100 gr. miękkiego masła

NA NADZIENIE:
200 gr. miękkiego masła
120 gr. cukru
2 łyżki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu

OPCJONALNIE NA WIERZCH:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
gruboziarnisty cukier lub cukier puder 


CIASTO:
Rozrobić drożdże w czterech łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru. Gdy drożdże zaczną pracować przesiać i dodać mąkę oraz pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gęstość można kontrolować dosypując mąki lub dolewając mleka. Ręcznie wyrabiamy 15 minut, około 8 minut w robocie, aż ciasto będzie kleiste i zacznie odchodzić od ścianek miski. Formujemy kulę, lekko natłuszczamy z zewnątrz i przykryte ściereczką i na godzinę zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podrośnie {podwoi objętość}.

NADZIENIE:
W  międzyczasie możemy przygotować nadzienie ucierając masło z przyprawami. 

Nastawiamy piekarnik na 205 st.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół, lub trzy części. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy kawałki ciasta na prostokąty o grubości ok. 0,5 cm. Ciasto smarujemy łyżką przygotowanym nadzieniem, zawijamy w rulon i kroimy na plastry grubości ok 3 - 4 cm. , układając je w odstępach 3 cm. na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 

Opcjonalnie można po wierzchu posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem.

Pieczemy 12 minut na dolnym poziomie (drugi od dołu) w 205 stopniach.
Najlepiej smakują podawane ciepłe. Następnego dnia można odgrzać w piekarniku delikatnie zwilżając wodą. 













CERAMIKA BLOOMINGVILLE > TU
MASELNICA > TU
Smacznego Kochani,
przełamuję się tym przepisem i zaczynam myśleć o Świętach... o tym co zrobić, kiedy... innymi słowy czas pozamykać robocze kąty i rozejrzeć się wokół siebie.

Cudownych przygotowań dla Was, jutro będzie choinka i światełka i w ogóle och i ach...nie mogę się doczekać!!!
l o v e


9 komentarzy on "KANELBULLAR"
  1. pycha

    http://www.emiblog.pl/2017/12/mydeka-diy-na-kazda-okazje.html#comment-form

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te bułeczki, kiedyś je w kółko robiłam, ale wszystko na oko. Przepis się przyda, żeby podać dalej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialne, ślicznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis, może właśnie zrobię na te święta. U mnie dopiero w piątek takie serio przygotowania. Jeszcze mam sporo pracy.
    Najlepszego Aga :) To będą piękne święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam cynamon! Kiedy byłam na studiach pasłyśmy się z przyjaciółką cynamonowymi bułeczkami i słodka kawą z mlekiem ;) ha, ha! pysznie u Ciebie, aż pachnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis, powodzenia w nowym roku pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam twoje zdjęcia na wpisach, mają taki fajny charakterystyczny styl, oby tak dalej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za Twój komentarz. :)))
Thank you for your comment. :)))
Merci pour me laisser un commentaire:)))

Custom Post Signature

Custom Post  Signature